Aplicatii ale noilor senzori radar cu apertura sintetica (RO-SAR)

 


Home
Despre Proiect
Activitati
Utile
Contact


Despre proiect

 

Coordonatorul proiectului: Agentia Spatiala Romana

 

Parteneri:

Universitatea Politehnica Bucuresti

Advanced Studies and Research Center SRL

Institutul National de Cercetare Dezvoltare Pentru Imbunatatiri Funciare

 

Durata: 36 luni (2007- 2010)

 

 Scop:

 

RO-SAR se ocupa cu procesarea si analiza informatiilor si cu extragerea cunostiintelor din imaginile satelitare radar. Detectarea specifica SAR a schimbarilor si a analizelor multi-temporale vor fi studiate si implementate datorita faptului ca multe necesitati de interpretare solicita aceste analize. Acestea vor exploata atat observatiile SAR coerente, cat si pe cele necoerente.

 

Prin urmare, parametrii si descriptorii extrasi folosind aceste metode, vor fi in continuare analizati si clasificati folosind metode de recunoastere a tiparelor pentru identificarea obiectelor din imagini. Tehnicile preconizate sunt SVM si retelele Bayes-iene.

 

Monitorizarea mediului, cartarea resurselor terestre si sistemele militare necesita imagerie satelitara de inalta rezolutie pentru suprafete intinse. Imaginile satelitare trebuie achizitionate de multe ori in conditii climatice aspre sau pe timp de noapte sau zi. Radarul cu Apertura Sintetica (SAR) ofera aceste capabilitati. Tehnologia SAR a asigurat informatii de structura a terenului pentru explorarile minerale pentru geologi, limitele deversarilor petroliere marine pentru inginerii de mediu, harti de hazarde a ghetei pentru navigatori si informatii de tintire si recunoastere pentru operatiunile militare.

 

Aplicatii SAR

 

Imageria radar a fost mult timp dedicata aplicatiilor militare. In ultimii ani aplicatii in telecomunicatii, exploatarea petrolului si in agricultura au demonstrat ca tehnologia radar poate fi utilizata comercial. Aceste aplicatii se extind aproape zilnic pe masura ce se dezvolta noi tehnologii si apar idei inovatoare.

 

Recunoastere, supraveghere si urmarire

Aceste aplicatii se desfasoara pentru necesitati militare care nu tin cont de conditii de timp si meteo. SAR ofera o rezolutie suficient de inalta pentru a distinge caracteristici de teren si pentru a recunoaste si a identifica tinte confectionate de om.

 

Verificarea respectarii tratatelor si neproliferarii

Necesitatea acestor verificari a crescut critic in ultimii ani. Clasic,monitorizarea este posibila numai cand sunt permise survolari dar este necesara mentinerea monitorizarii si pe timp nefavorabil, ziua sau noaptea, pentru a te asigura ca adversarii nu utilizeaza aceste conditii pentru a-si ascunde activitatea. SAR poate fi folosit cu succes in acest scop si complementeaza informatiile de la senzori aeropurtati optici sau infrarosii.

 

Interferometrie (3-D SAR)

SAR-ul interferometric (IFSAR) este o tehnica inovativa care utilizeaza imagini SAR de la doua aperturi separate spatial si masoara diferenta de faza intre pixeli corespondenti din cele doua imagini pentru a aprecia diferenta de drum. Aperturile sintetice deplasate asigura o baza interferometrica pentru determinarea elevatiei fiecarui pixel, utilizand antene multiple pe aceeasi platforma sau mai multe treceri ale unei singure antene SAR. Imaginea SAR este astfel coregistrata cu date de elevatie. IFSAR poate fi utilizat pentru producerea unor harti precise ale profilului suprafetelor (DEM).

 

Navigare si ghidare

SAR permite navigare si ghidare independenta de conditiile meteo. Navigarea se poate actualiza coreland imaginea SAR actuala cu o referinta memorata obtinuta pe alta cale (optic, fotografic, SAR).

 

Penetrarea vegetatiei si a solului

SAR ofera capacitatea de penetrare a materialelor opace din punct de vedere optic, care un sunt vizibile prin tehnici optice sau infrarosu. Frecventele scazute SAR pot fi folosite, in anumite conditii, pentru penetrarea vegetatiei si chiar a solului. Aceasta ofera posibilitatea vizualizarii tintelor ascunse de copaci, tufisuri si de alte elemente de acoperire a terenului. Pentru o obtine penetrarea adecvata a vegetatiei si solului, SAR trebuie sa opereze la frecvente relativ joase (zeci de MHz pana la 1 GHz)

 

 

Indicarea directiei de miscare a tintei

Miscarea tintelor mobile pe sol (automobile, camioane, vehicule militare) provoaca deplasari de la normal ale semnaturii radar a tintei. S-au dezvoltat tehnici de detectare automata a tintelor miscatoare pe sol si de extragerea informatiilor despre locatia, viteza, marimea si sectiunea radar (RCS) pornind de la semnatura tintei.

 

Detectia schimbarilor

Pentru detectarea schimbarii se iau doua imagini ale aceleiasi scene la momente diferite de timp si se face o aliniere geometrica a pixelilor din cele doua imagini, relizandu-se intercorelatia pixel cu pixel. Daca au aparut schimbari pixelii corespondenti sunt necorelati

 

Monitorizarea mediului

SAR poate permite monitorizarea caracteristicilor culturilor, defrisarii, petelor de petrol. Petele de petrol pot fi detectate usor deoarece schimba caracteristicile de dispersie ale oceanului, aparand ca pete negre in imaginile SAR.

 

Polarimetrie SAR (pentru evaluarea culturilor)

Analiza imaginilor polarimetrice aeriene SAR sugereaza faptul ca radarul va fi capabil sa asigure informatii din teren. Polarizarile liniare si circulare sunt sensibile la diferitele tipuri de culturi si sol. Cu toate acestea, pentru marile culturi de biomasa cum ar fi porumbul, saturarea semnalului SAR va permite folosirea imaginilor radar la inceputul sezonului de crestere pentru monitorizarea conditiilor culturilor de porumb.

 

RADARSAT-2 va asigura informatii zonale despre conditiile specifice de cultura si sol, spre deosebire de SAR, care ofera informatii specifice punctuale. Necesitatea informatiilor reale despre tipul culturilor va necesita cresterea semnificativa in rezolutie a imaginilor SAR.

 

 Obiective:

 

- Identificarea necesitatilor si cerintelor pentru utilizarea datelor si aplicatiilor SAR stabilirea de contacte cu utilizatori nationali ce activeaza in diverse domenii in care pot beneficia de pe urma observatiilor SAR si pot strange cerinte si rezuma si defini scenarii pentru studii de caz relevante.

 

- Organizarea unui centru de competenta in domeniul SAR organizarea unui lant de procesare SAR pentru rezolvarea necesitatilor de procesare in cazul celor mai importante

aplicatii. Asigurarea formarii si trainingului in domeniile principale ale teoriei, tehnologiilor si aplicatiilor SAR. Crearea unui centru de compenenta SAR, ca un consortiu de echipe multidisciplinare ce isi propun sa actioneze ca puncte focale nationale si puncte de contact pentru expertiza, cunoastiinte si informatii, si sa asigure sprijin tuturor activitatiilor si aplicatiilor legate de SAR.

 

- Constituirea de noi mecanisme pentru participarea organizatiilor din sectorul privat pentru sprijinirea continuarii dezvoltarii initiativelor legate de proiect scopul consta in realizarea unei retele de organizatii care sa lucreze impreuna.

 

 

 

Home | Despre Proiect | Activitati | Utile | Contact

 Copyright ROSA 2008.